1923-1945



stanga jos: poza de grup la finalul unei zi de concursuri, cu Principelel Nicolae in centru; dreapta sus: Domnita Ileana pe skiuri la o actiune de promovare a clubului)
Initiativele si calendarul sportiv al Clubului Peles s-au impletit cu activitatile din cadrul FSSR.
Selectie evenimente:
-Campionatele Romaniei de bobsleigh, ski si saniuta - 3, 4, 5 si 6 februarie 1924, Ilustratia saptamanala, februarie 1924; intrecerile au fost conduse de un comitet prezidat de maiorul Emil Palangeanu, proaspat intors de la bursa din Suedia.
(dedicatie primita de la autorul articolului: “Lui Nelly Dimancescu, inchinare umila pentru ceea ce a realizat in Cercul Peles, autorul (Florin Dacu), Bucuresti, 19 Martie 1924”)
Presedinte era T. Rosetti Solescu, iar comitetul de organizare era format din: Capitanul Dimancescu, Capitanul Medeleanu, Walter Muston, Otto Nedoma, Capitan Ilie Radu si Viktor Zeidner.
La vila se faceau inscrierile, tragerile la sorti pentru participanti si premierile, in timp ce hotelul era “cel mai prielnic si confortabil pentru sportivi si prietenii lor” (vezi afis).



In toamna lui 1944 se desfiinteaza OSR si se reinfiinteaza UFSR, care va dubla o scurta perioada de timp (pana pe 7 martie 1946) pe nou infiintata Organizatie a Sportului Popular (OSP).



(vezi si Ordin de zi pe Sportul Romanesc, OSR - Federatia Romana de Ski, 16 octombrie 1943, semnat in calitate de presedinte al FRS)
Instructor sef si presedinte al comisiei tehnice era mai vechiul camarad, col. Constantin Medeleanu, seful catedrei de Ski din cadrul IMEF-ului. Manual sau din 1942 (Skiul - metdoda de invatamant) oferea baza metodicii de predare catre instructorii militari si catre cei din cadrul federatiei.
Popularizarea Skiului, Realizarile Federatiei Romane de Ski, Organigrama federatiei, Campionatele Nationale de Ski 1943 si Cupa Bucegilor


O prioritate a federatiei devine popularizarea schiului "in randurile tineretului muncitoresc, scolar, universitar, premilitar si extrascolar". Schiul devine una dintre disciplinele care trebuiesc stapanite de un "Sportiv Complet".
Din cadrul structurilor federatiei Dimancescu a sprijinit activitatea asociatiilor "Amicii Predealului" (1934-1940) si "Ski Club Bucuresti" (1936-1944), al caror membru a si fost.
(vezi si Anuarul Bucegilor, Sinaia, Editura Sectiei Alpine a Bucegilor, 1927)
In articolele publicate in presa a comparat muntele cu un „izvor de viata noua” la indemana oricui. Pentru a fi descoperit, in primul rand prin „plimbari si turism de munte”, iar mai apoi prin activitati realizate intr-un cadru organizat (alpinism si sporturi de iarna).

-cpt. Ioan Dimancescu - INEF, Muntele ca factor de intarire fizica si morala (serie de articole), Gazeta Sporturilor, ianuarie-februarie 1926
-cpt. Ioan Dimancescu, Parcurile naturale din munte ca centre de recreatie, Viator - revista ACF, 1933
(foto: drumeti in Bucegi, cabana Bolboci - Bucegi)
Manuale de ski:
-Principele Nicolae, Manual de Ski - Tehnica alpina pentru toti, Institutul de Arte Grafice "Marvan", S.A.R. - Bucuresti, 1940
-Lt.-Col. Constantin Medeleanu, Skiul - Metoda de invatamant, Tipografia "Lupta" - N. Stroila, Bucuresti, 1942
"D-l Capitan Dimancescu membru al sectiei si presedintele asociatiei sportive Pelesul, arata ca aceasta asociatie e incantata de rodnica activitate a sectiei Bucegilor careia doneaza din partea a trei membri ai Pelesului suma de lei 500. Totodata fagaduieste Turing-Clubului tot sprijinul membrilor cercului Peles."
RăspundețiȘtergereExtras din "Al Doilea Anuar al Bucegilor", editat de Sectia Alpina a Bucegilor a Turing-Clubul Romaniei in anul 1927 (Procesul Verbal din 3 octombrie 1926 al adunarii generale a Sectiei Alpine a Bucegilor T.-C.R.)
multumesc mult Cristi! nu l-am gasit pe blog la tine. ai putea sai faci o a doua mare bucurie nepotului "presedintelui" cu un scan pe email? :-)
RăspundețiȘtergereDa, am sa-ti trimit o copie foto a paginii respective.
RăspundețiȘtergereTot in acet anuar, precum si in al III-lea,in pagina rezervata membrilor, l-am gasit pe bunicul tau trecut pe lista membrilor Sectiei Alpine a Bucegilor a Turing-Clubului Romaniei.
Prin urmare, bunicul tau a fost membru al acestei sectii incepand cu anul 1926. In primul anuar nu este trecut pe lista, insa este posibil sa fi fost membru al Centralei T.-C.R.-ului.
Ai cumva si o legitimatie a Hanului Drumetilor?
Ei da, am tot dat la click-uri ca m-am zapacit. Am vazut bineanteles si imaginea cu legitimatia H.D..
RăspundețiȘtergereBrrr, scuze!
Alin, ar mai fi de adaugat ca Wendy Muston era viitoarea sotie a lui Dinu Noica si ca tatal ei, impreuna cu Teodor Rosetti-Solescu, au fost singurii civili din "Clubul celor 15". Din acesta faceau parte primii schiori ai Romaniei, formati de tanarul Rosetti (venit din Elvetia) ca instructor in iarna 1918 in nordul Moldovei.
RăspundețiȘtergere