Sporturi de iarna. Clubul Sportiv Peles. Federatia Romana de Ski

1923-1945

Debutul oficial al schiul are loc in competitii organizate de catre Comisia Sporturilor de Iarna din cadrul Federatiei Societatilor Sportive din Romania (FSSR), infiintata in anul 1912. Primul campionat national are loc in anul 1921.


In anul 1923, la initiativa locotenentului de vanatori de munte Ioan Dem. Dimancescu (comandant de Centurie de Cercetasi in Sinaia), a lui Decebal Mateescu, a fratilor Pascu si a lui Toma Calista, precum si cu sprijinul primarului orasului Sinaia (George Matheescu), al Batalionului 1 de Vanatori de Munte Sinaia si al Castelului Peles ia fiinta Clubul Sportiv Peles. Asociatia avea sectii de ski, saniute si bob, oferind un cadru organizat de valorificare si formare prin sport a tineretul din zona.



Pe langa functia de presedinte, Ioan Dimancescu activa si ca instructor sportiv. Clubul il avea ca presedinte de onoare pe principele Nicolae (fratele principelui Carol/regelui Carol al II-lea si al Principesei Ileana), familia regala implicandu-se direct in practicarea, popularizarea si sustinerea dezvoltarii sporturilor de iarna.

sosire la un concurs de ski


poza de grup la finalul unei zile de concursuri, cu Principelel Nicolae in centru

 Principesa Ileana pe skiuri la o actiune de promovare a clubului
impreuna cu lt-col. Emil Palangeanu si cpt. Ioan Dimancescu


Referinte Clubul Peles:

Initiativele si calendarul sportiv al Clubului Peles s-au impletit cu activitatile din cadrul FSSR.

Selectie evenimente:
-Campionatele Romaniei de bobsleigh, ski si saniuta - 3-6 februarie 1924, Ilustratia saptamanala, februarie 1924; intrecerile au fost conduse de un comitet prezidat de maiorul Emil Palangeanu, proaspat intors de la bursa din Suedia.
(dedicatie primita de la autorul articolului: “Lui Nelly Dimancescu, inchinare umila pentru ceea ce a realizat in Cercul Peles, autorul (Florin Dacu), Bucuresti, 19 Martie 1924”)


-Campionatului National de ski al Romaniei, Sinaia - 10, 12, 13 februarie 1927
Presedinte era T. Rosetti Solescu, iar comitetul de organizare era format din: Capitanul Dimancescu, Capitanul Medeleanu, Walter Muston, Otto Nedoma, Capitan Ilie Radu si Viktor Zeidner.


Ce implica organizarea unui concurs pentru mai multe sporturi de iarna (ski, bobsleigh, saniute, ski-kjornig, skeleton), categorii de varsta (domni, doamne, juniori si copii) si participare (locala, militara, internationala) putem sa aflam din programul oficial al concursurilor de iarna, 30 ianuarie - 3 februarie 1929.


Printre dedicatii, si semnaturile lui Walter Muston (casatorit cu Carola fata lui József Ungarth) si a fiicei sale, Wendy Muston. Hotelul Ungarth si vila Wendy apartineau familiei Ungarth-Muston.


La vila se faceau inscrierile, tragerile la sorti pentru participanti si premierile, in timp ce hotelul era “cel mai prielnic si confortabil pentru sportivi si prietenii lor” (vezi afis).

La 15 februarie 1930 se face trecerea de la FSSR la Uniunea Federatiilor Sportive din Romania (UFSR), in cadrul careia fiecare federatie avea personalitate juridica. In cadrul UFSR activau Federatia Romana a Sporturilor de Iarna (FRSI) si nou infiintata Federatie de Ski (1931) - presedinte fiind Theodor Rosetti-Solescu.



In toamna lui 1940, dupa abdicarea regelui Carol al II-lea si preluarea puterii de catre guvernul Antonescu, se desfiinteaza UFSR si se constituie Organizarea Sportului Romanesc (OSR), care functioneaza cu dificultate in conditiile de razboi.


In toamna lui 1944 se desfiinteaza OSR si se reinfiinteaza UFSR, care va dubla o scurta perioada de timp (pana pe 7 martie 1946) pe nou infiintata Organizatie a Sportului Popular (OSP).

Imbinand activitatea de comandant instructor cu cea de organizator si activand pe coordonatele INEF/IMEF si federatie, Dimancescu este ales vice-presedinte al F.R. Ski in anul 1940.



Intre anii 1942 si 1945 este presedintele federatiei.


(vezi si Ordin de zi pe Sportul Romanesc, OSR - Federatia Romana de Ski, 16 octombrie 1943, semnat in calitate de presedinte al FRS)

Instructor sef si presedinte al comisiei tehnice era mai vechiul camarad, col. Constantin Medeleanu, seful catedrei de Ski din cadrul IMEF-ului. Manual sau din 1942 (Skiul - metdoda de invatamant) oferea baza metodicii de predare catre instructorii militari si catre cei din cadrul federatiei.

Din cuprinsul Anuarului Sportului Romanesc - 1943, editat de OSR:
Popularizarea Skiului, Realizarile Federatiei Romane de Ski, Organigrama federatiei, Campionatele Nationale de Ski 1943 si Cupa Bucegilor



O prioritate a federatiei devine popularizarea schiului "in randurile tineretului muncitoresc, scolar, universitar, premilitar si extrascolar".


Schiul devine una dintre disciplinele care trebuiesc stapanite de un "Sportiv Complet".



Din cadrul structurilor federatiei Dimancescu a sprijinit  activitatea asociatiilor "Amicii Predealului" (1934-1940) si "Ski Club Bucuresti" (1936-1944), al caror membru a si fost. 



Initiat inainte de primul razboi mondial in tainele muntelui de catre Niculae Bogdan (“Naluca Muntilor” sau “Mos Naluca”), a fost membru al asociatiilor "Hanul Drumetilor" (1921-1926)


si "Turing Clubul Romaniei" (1926-1947)
(vezi si Anuarul Bucegilor, Sinaia, Editura Sectiei Alpine a Bucegilor, 1927)



In articolele publicate in presa a comparat muntele cu un „izvor de viata noua” la indemana oricui. Pentru a fi descoperit, in primul rand prin „plimbari si turism de munte”, iar mai apoi prin activitati realizate intr-un cadru organizat (alpinism si sporturi de iarna).
-cpt. Ioan Dimancescu - INEF, Muntele ca factor de intarire fizica si morala (serie de articole), Gazeta Sporturilor, ianuarie-februarie 1926
-cpt. Ioan Dimancescu, Parcurile naturale din munte ca centre de recreatie, Viator - revista ACF, 1933

(foto: drumeti in Bucegi, cabana Bolboci - Bucegi)

Manuale de ski:



-Principele Nicolae, Manual de Ski - Tehnica alpina pentru toti, Institutul de Arte Grafice "Marvan", S.A.R. - Bucuresti, 1940
-Lt.-Col. Constantin Medeleanu, Skiul - Metoda de invatamant, Tipografia "Lupta" - N. Stroila, Bucuresti, 1942


vezi si:
Alin Dimancescu, Sporturi de iarna la Sinaia, Clubul Sportiv "Peles", revista ASTRA, 2012


5 comentarii:

  1. Anonim15/12/09

    "D-l Capitan Dimancescu membru al sectiei si presedintele asociatiei sportive Pelesul, arata ca aceasta asociatie e incantata de rodnica activitate a sectiei Bucegilor careia doneaza din partea a trei membri ai Pelesului suma de lei 500. Totodata fagaduieste Turing-Clubului tot sprijinul membrilor cercului Peles."

    Extras din "Al Doilea Anuar al Bucegilor", editat de Sectia Alpina a Bucegilor a Turing-Clubul Romaniei in anul 1927 (Procesul Verbal din 3 octombrie 1926 al adunarii generale a Sectiei Alpine a Bucegilor T.-C.R.)

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc mult Cristi! nu l-am gasit pe blog la tine. ai putea sai faci o a doua mare bucurie nepotului "presedintelui" cu un scan pe email? :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim15/12/09

    Da, am sa-ti trimit o copie foto a paginii respective.
    Tot in acet anuar, precum si in al III-lea,in pagina rezervata membrilor, l-am gasit pe bunicul tau trecut pe lista membrilor Sectiei Alpine a Bucegilor a Turing-Clubului Romaniei.
    Prin urmare, bunicul tau a fost membru al acestei sectii incepand cu anul 1926. In primul anuar nu este trecut pe lista, insa este posibil sa fi fost membru al Centralei T.-C.R.-ului.

    Ai cumva si o legitimatie a Hanului Drumetilor?

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim15/12/09

    Ei da, am tot dat la click-uri ca m-am zapacit. Am vazut bineanteles si imaginea cu legitimatia H.D..
    Brrr, scuze!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mircea Mavriki30/9/11

    Alin, ar mai fi de adaugat ca Wendy Muston era viitoarea sotie a lui Dinu Noica si ca tatal ei, impreuna cu Teodor Rosetti-Solescu, au fost singurii civili din "Clubul celor 15". Din acesta faceau parte primii schiori ai Romaniei, formati de tanarul Rosetti (venit din Elvetia) ca instructor in iarna 1918 in nordul Moldovei.

    RăspundețiȘtergere